Elsa Beskow-plaketten till Kristina Digman

Svensk Biblioteksförening tilldelar 2005 års Elsa Beskow-plakett till barnboksillustratören Kristina Digman. Kristina får plaketten för hennes samlade produktion av barnboksillustrationer. Juryn skriver i sin motivering att Kristinas bilder har ett naturnära perspektiv. "Vi gläds över små detaljer, helsidor och uppslag som rymmer så mycket gränslös humor och innerlighet."


Juryns motivering:
Alltifrån debuten som barnboksillustratör med Vår hemliga trädgård 2001 har Kristina Digman profilerat sig genom ett naturnära perspektiv, motiverar juryn sitt val. Hennes bilder är ibland närmast sakrala, Edens lustgård andas i bakgrunden. Vi gläds över små detaljer, helsidor och uppslag som rymmer så mycket gränslös humor och innerlighet. Barnen i bilderna framställs mjukt drömska och ibland nästan vemodiga, men det finns också en följsamhet till texterna som lyfter fram viljestyrka och temperament. Konstnärskapet är mångsidigt, såväl tidlöst som förnyande, skriver juryn.

Kristina Digman om sin bok; FLORAS KULLE

Jag är ganska liten till växten. Kanske det har betydelse. Mina ögon fastnar ofta på saker som finns på marken, som snäckor, stenar, blommor och fina frön. Som barn, när jag var ännu mindre, lekte jag ofta att jag var så pytteliten att jag kunde bo i en stubbe med små hål. Den där leken har alltid funnits kvar i mig. Lusten finns i alla fall fortfarande, att fantisera fram ett annat perspektiv. Allt blir så annorlunda då. Det är helt enkelt en sorts raffinerad verklighetsflykt. I boken Floras kulle är flickan inte större än en tumme. Hon letar efter en plats, ett hus, en grind och en vän. 


Det var en väldigt härlig känsla att skriva, det blev som ett lyckorus, större än när jag målar. I vanliga fall berättar jag i bilder och brukar utgå från färdiga texter. Denna gång kom bilderna först, helt förutsättningslöst. Det var både lättsinnigt och lustfyllt. Den enda jag behövde göra var att söka binda ihop de starka fantasierna till en berättelse.


Floras kulle är skriven på en sorts meter, en rytm som var med mig och faktiskt hjälpte mig att hitta orden i språket. Rytmen fanns där när jag vaknade på morgonen och jag skyndade mig att skriva ner meningarna och den fanns när jag var ute och gick och resten av promenaden fick jag gå och mumla för mig själv för att komma ihåg. Jag stretade mot i början och försökte skriva ner historien som en vanlig text, men då föll den platt, det gick bara inte.


Människor omkring mig frågar vad boken handlar om. Det är en beskrivning av en drömd plats som Flora måste leta efter. Kanske flickan är jag. Kanske är berättelsen lika okomplicerad som jag själv känner mig. Kanske visar det bara på en möjlighet till lycka genom att söka efter det där stället där man känner sig hemma. Det vill jag gärna förmedla, att man både ska se sig omkring och lyssna efter skönhet och efter de tecken som finns. Belöningen kommer, den känsla av glädje och tillhörighet man kan få när man står inför något där man kan känna igen sig. Det kan vara en skog eller en enda liten blomma, för det kan gälla både på långt håll och nära. Det kan förstås också vara städer och helt andra sorters sammanhang, men för mig är det nästan alltid naturen.


Vill man kränga till det lite kan man med allvarlig röst säga att boken handlar om att hitta sin bestämmelse, det är ju det som det mesta handlar om, att hitta sig själv. Jag har märkt att barn tycker om rytmen i orden och det lockande liten-perspektivet, medan vuxna som har läst boken ofta har drabbats av sorg. Några har till och med börjat gråta. Kanske är det inför känslan av att något har gått förlorat.


Jag tycker själv så mycket om Floras kulle och är stolt över både texten och bilderna. Det är mera Kristina Digman i den än i mina andra böcker. Boken beskriver mig och den är omodern. Jag är också omodern och okomplicerad. Jag blir lycklig av fina landskap där jag känner mig hemma. Svårare än så är det inte.


Kristina Digman

Sedan 1931

Kristina Digman | Konstnär och barnboksillustratör.
Född 1959 i Göteborg. Uppväxt i Båstad. Numera bosatt utanför Halmstad.
Har sedan 2001 illustrerat ett tjugotal barnböcker av Astrid Lindgren, Sanna Töringe och

Görel Kristina Näslund m.fl. I vår debuterar Kristina även som författare med barnboken Floras Kulle. KISEK säljer böckerna och reproduktioner av illustrationer.
Signering kan beställas.

Nedan: Bilder och texter ur och om Kristinas produktion.

Historik | Inredning | Glas & Porslin | Belysning | Vykort | Tyger | Tapetserare | Kristina Digman

Antikviteter, konst och inredning i 1700-talsmiljö på Stolpagården i Båstad.

Agardhsgatan 43, 269 33 Båstad • Telefon: 0431-706 17 • Epost: info@kisek.comKarta

Öppethållandet varierar under året. För aktuella tider ring  0431-70617.